Skolhälsovård

Skolhälsovårdspersonalen består av skolsköterskor och skolläkare och omfattas av samma sekretess som övrig hälso- och sjukvård. Skolhälsovården har till uppgift att följa elevernas utveckling, bevara och förbättra deras själsliga och kroppsliga hälsa samt verka för sunda levnadsvanor.

Skolhälsovården ska främst vara förebyggande och omfatta hälsobesök och enklare sjukvårdsinsatser. Skolhälsovården ska verka för en god arbetsmiljö i skolan. En viktig del i uppdraget är att bidra med medicinsk kompetens i skolans elevstödsarbete.

Skolhälsovården erbjuder

• Hälsobesök i förskoleklass, årskurs 4 och 7 samt årskurs 1 i gymnasiet.
  • Vid hälsobesöket i förskoleklass inbjuds vårdnadshavare.
  • Hälsobesöket omfattar ett hälsosamtal och hälsokontroll
  • Vaccinationer enligt nationellt vaccinationsprogram samt vid behov kompletterande vaccinationer
  • Enklare sjukvårdsinsatser
  • Medicinsk studie- och yrkesvägledning