Nytt från kuratorn - Kometutbildning för föräldrar

NORRKÖPINGS KOMMUN

Socialkontoret och Utbildningskontoret

INBJUDAN TILL FÖRÄLDRAUTBILDNING

Hamnar Du ofta i konflikt med din tonåring?

Vill du vara med i en föräldracirkel?

Kursen vänder sig till föräldrar som har ungdomar i åldrarna 12-18 år och som tycker att det är svårt att få det att fungera hemma. Kanske präglas mycket av tiden tillsammans av konflikter och bråk. Det är vanligt att ungdomar bråkar med föräldrar och syskon. Ibland kan det vara svårt som förälder att veta hur man ska hantera detta. Detta är en kurs som ger praktiska verktyg och som handlar just om att få det att fungera bättre hemma. Ungdomar i den här åldern börjar frigöra sig från sina föräldrar och kompisar och det som händer utanför familjen blir allt viktigare. Men trots detta är föräldrar fortfarande väldigt betydelsefulla

Vad är Komet?

Komet är ett föräldraträningsprogram som är utvecklat i Sverige. Programmet bygger på att förbättra kommunikationen och relationen mellan föräldrar och barn.

Hur går det till?

Utbildningen sker i grupp tillsammans med andra föräldrar och två gruppledare. Som förälder får man konkreta förslag och övningar att pröva hemma mellan träffarna. Gruppen träffas nio gånger. Träffarna bygger på aktivt deltagande och innehåller mycket exempel, diskussioner och idéer för hur man kan bemöta sin tonåring. Innehållet är inriktat på att se möjligheter och lösningar.

De olika momenten i träffarna är;

• Tid tillsammans

Mål: att bygga upp relationen till den ungdomen

Mål: tydlig, konsekvent och lyhörd kommunikation

• Problemlösning

Mål: förhandla och nå överenskommelser med den unge

• Regler

Mål: tydliga förväntningar och konsekvenser

Vem kan delta?

Utbildningen är anpassad för föräldrar som har barn/ungdomar mellan 12-18 år. Vi vänder oss i första hand till föräldrar som tycker att det är konflikter och bråk med barnet/ungdomen.

Vi inbjuder Dig/Er till utbildning i grupp med andra tonårsföräldrar. Det kommer att vara högst 12 st föräldrar i gruppen. Vid många anmälningar kommer prioriteringar att göras.

Kursen består av 8  träffar under våren 2018, med start under v 6.

Tid en kväll i veckan 17.15-19.45,  det kommer finnas två olika dagar att välja på, onsdagar eller torsdagar. Fika ingår och kursen är kostnadsfri.

Vi önskar din anmälan senast fredagen den 19 januari 2018.  Maila eller ring till nedanstående kontaktpersoner.

I anmälan vill vi ha följande uppgifter:

Självkänsla

Som föräldrar vill vi ju att våra barn ska få det bästa av allt: utbildning, lärare, hem, datorer, kläder, vänner och… listan fortsätter. Men det som många av våra barn inte får så mycket av är den ovärderliga gåvan självkänsla. Och man kan göra mycket för att stärka sina barns självkänsla och självförtroende. Så hur kan man göra?

Här är åtta tips på hur du som föräldrar kan hjälpa ditt barn till bättre självkänsla!

1. Visa hur mycket du tycker om ditt barn

Kärlek är superkraften för självkänslan. Ett barn som känner sig värd att bli älskad, respekterad och accepterad, blir också mindre rädd att göra misstag just för att de känner sig trygga. Så berätta varför du tycker om ditt barn och vad det är som är så bra med just honom/henne. Retas inte med ditt barn om det inte är roligt för dem också.
Krama ditt barn ofta.

1. Lyssna

Stanna upp och lyssna på riktigt, inte med ett halvt öra. Lägg undan mobilen och var helt i stunden. Visa respekt, att vad ditt barn säger är värt att lyssna på. Barnets tankar, känslor och idéer är lika viktiga som dina.

1. Ge rätt beröm

Har ditt barn misslyckats med något? Det gör ju ingenting! Uppmuntra att det är viktigare att våga försöka. Du vill ju inte att ditt barn ska sluta våga försöka. Säg: “Jag tycker om att du verkligen försöker, trots att det är svårt”. Men se upp för att ge överdriven beröm. Det räcker att säga “Du är duktig”, du behöver inte säga “Du är så otroligt duktig!”. Överdrivet beröm blir oftast urvattnad och tappar önskad effekt.

1. Bekräfta ditt barns känslor

Om man är ledsen och får höra: ”Nej, inte ska du gråta, nu gör vi något roligt istället.” eller något liknande kan barnet få uppfattningen att det inte är tillåtet att känna sig ledsen. Om du istället säger ungefär: ”Ja, jag ser att du är ledsen, ska vi sätta oss tillsammans ett tag?”, får ditt barn möjlighet att berätta för dig, samtidigt genom ditt bemötande en erfarenhet som säger att känslor behöver man inte vara rädd för, det verkar inte mamma eller pappa vara.

1. Skapa förutsättningar för att lyckas

Ge ditt barn uppgifter och ansvar som det finns en chans att barnet klarar av. Det ska vara okej att misslyckas, men det är inte bra för självkänslan att misslyckas för ofta. Att kräva att en tonåring som går på gymnasiet ställer sin väckarklocka, kliver upp och kommer iväg till skolan utan inblandning av vuxna är rimligt, men inte för ett barn som går på lågstadiet. Ge barnet tid att lyckas och uppmuntra till att försöka en gång till.

1. “Du duger som du är”

Om du är förälder till flera barn så undvik att jämföra, till exempel betyg, idrottsprestationer, mognad, barnen emellan. Alla har olika förutsättningar. Lär istället ditt barn att det är roligt att försöka och att göra så gott man kan. Låt lampan vara tänd om ditt barn vill ha det så. Tvinga inte någon att vara tuff.

1. Ge barnet tid

Små goda stunder varje dag betyder mycket.
Att vara närvarande i stunden och inte alltid göra flera saker på samma gång visar också barnet att ”jag tar mig tid att vara med dig, att du är viktig”.

1. Vuxen förebild

Du som förälder är en förebild för ditt barn. Prata inte om dig själv i negativa termer. Var någon att se upp till! Ha rutiner. Det skapar säkerhet och trygghet för ditt barn.

(smartare-liv.se, myacademy.se)

självkanlsa bild