Uppdaterad info om influensan covid-19

Hej,

Vi får många frågor från vårdnadshavare om influensan covid-19. Vi förstår att situationen skapar många frågor och oro. Det är en speciell situation som vi befinner oss i.

Många vårdnadshavare vill ha information om personalens eller andras barns hälsotillstånd. Det finns önskemål om att förskolor och skolor ska ge information om vilka personer som friska eller sjuka och i så fall vilken sjukdom de har. Patientsekretessen i Sverige gör att förskolor eller skolor inte får information om vilka sjukdomar människor har. Det innebär att förskolor och skolor varken får eller kan informera om enskilda personer hälsotillstånd. Du kan hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, genom att inte dela information om andra familjers hälsotillstånd.

Region Östergötland har avslutat smittspårning i samhället och tar endast prover för covid-19 på personer som är så allvarligt sjuka i luftvägsinfektion att de behöver sjukhusvård. Det innebär att en person som är lindrigt sjuk inte vet vilken sjukdom han/hon är drabbad av.

Folkhälsomyndighetens råd är att friska barn/elever och medarbetare kan gå till förskolan, skolan eller jobbet. Det gäller även om de har träffat personer som har symtom. Barn/elever och medarbetare som har symtom ska stanna hemma tills de är friska och sedan vänta minst två dygn innan de går tillbaka till förskolan, skolan eller jobbet. Det gäller oavsett sjukdom. Några allmänna tips på saker du kan göra själv för att undvika att få eller sprida smittsamma sjukdomar, som exempelvis covid-19 är:

• Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Försök undvika att röra vid ögonen, näsan, munnen.
  • Håll ett visst avstånd till personer som hostar och nyser.
  • Undvik att handhälsa.

För att minska riskerna för eventuell smittspridning kommer städningen i våra förskole- och skollokaler utökas till flera gånger om dagen.

Läs gärna om hur Norrköpings kommun arbetar på följande hemsida. Informationen uppdateras löpande. https://www.norrkoping.se/information-om-det-nya-coronaviruset.html

Vi förstår att denna situation är utmanande men tackar för förståelse och visad hänsyn.

Peter Brangö och Gunilla Persson

Arbetslagen